Poți reduce stratul de grăsime și crește masa musculară în același timp?

stratul de grăsime şi compoziţia corporală

Poți reduce stratul de grăsime și crește masa musculară în același timp?

Întreabă pe oricine merge la sală, care este obiectivul dorit, iar 90% dintre răspunsuri vor fi de genul: ”Vreau să cresc masa musculară și să ard grăsime.”
Unii sunt de părere că nu poți scăpa de țesutul adipos și crește în masă musculară în același timp. De ce?
Conform argumentului lor forte, principiul întâi al termodinamicii, susține că, datorită felului în care organismul utilizează și stochează energia, este fizic imposibil să arzi grăsime și să crești masa musculară simultan.
Sună foarte savant, nu? Oricum, se înșală. Eu am vazut chestia asta întâmplându-se, atât la mine cât și la alții.
Nu zic ”pe cuvântu` meu!”, zic – hai să vedem cum stau lucrurile!

Deficit de calorii?

Zilnic consumăm calorii, care sunt stocate în macronutrienți – proteine, carbohidrați și grăsimi.
Caloriile sunt unități energetice, pe care organismul le depozitează ori le utilizează pentru diverse scopuri. Considerăm a fi un deficit de calorii, atunci când ardem mai multe calorii decât ingerăm prin hrană. Energia provenită prin arderile acestor calorii, va fi consumată în procesele metabolice și pentru efectuarea de varii activități.

Surplus de calorii?

Aha. Ți-ai dat seama, nu? Se consideră surplus de calorii atunci când aportul de calorii din hrană este mai mare decât necesarul folosit pentru susținerea funcțiilor vitale, metabolice și a diverselor activități consumatoare de energie. Așa că rămâne un surplus, sau mai bine zis un rest de energie, după ce tragem linia la sfârșitul zilei. Surplusul de energie este considerat de organism ca bun de înmagazinat, pentru a fi folosit ulterior și se acumulează in corp sub formă de adipocite.

Cum funcționează?

Teribila lege a termodinamicii zice cam așa – trebuie să folosești energie ca să arzi grăsimea și să o stochezi pentru a crește în masă musculară. Asta sugerează că trebuie să ai un surplus de calorii pentru a mări masa musculară și să fii în deficit caloric pentru a arde grăsime, fapt care nu este în totalitate adevărat.
Cu ceva mai multă atenție, antrenament și dieta, îți poți schimba compoziția corporală și poți decide chiar tu felul în care organismul folosește sau stochează energia provenită din arderea caloriilor.

Dar cum ar fi să te îngraşi în timp ce pierzi masă musculară, sau să slăbești  în timp ce crești masa musculară? Este posibil?
Se pare că da. Și aceste două situații au ceva în comun. Ambele implică pierdere de energie de undeva – din grăsime sau din mușchi. Legile acestea din manualul de clasa a X-a introduc termenii: ”mișcare de energie” și ”conversie a energiei”. Cel de-al doilea termen mi se pare chiar reprezentativ pentru topicul nostru. Mai pe șleau… corpul nostru ia energie dintr-o sursă și o folosește cu un alt scop, dând dovadă că reacționează și se adaptează la ceea ce îi cerem. Dacă te hrănești corespunzător, te odihnești suficient și te antrenezi periodic, ai toate șansele să jonglezi cum dorești cu aceste informații și să le folosești în funcție de scopul dorit. [Continuarea mai jos]

Dacă dorești să îți schimbi compoziția corporală, este imperativ să furnizezi organismului stimulii corecți: antrenamentul și ingestia corectă de alimente (aport de energie), la timpul potrivit. Dacă toate acestea sunt respectate, atunci corpul răspunde printr-o ”conversie a energiei” și schimbă compoziția corporală,  transformând grăsimea în mușchi, chiar și atunci când ne aflăm în deficit caloric.

Termodinamica ne explică parțial cum stau lucrurile cu conversia energiei, dar nu ne lămurește cum este posibil la nivel celular, ca energia dintr-o celulă (adipoasă) să poată fi folosită pentru a crește o altă celulă (musculară).  Pentru că celulele musculare și cele de grăsime sunt independente atât ca funcționalitate cât și locație.
La persoanele care se hrănesc echilibrat și care nu abuzează de carbohidrați și zahăr în timpul zilei, când nevoia de energie crește, organismul utilizează energia stocată în grăsime. La cei care consumă în mod regulat carbohidrați și zahăr în timpul zilei, corpul va utiliza cu preponderență aceste surse de energie, pentru că sunt cele mai ”la îndemână” surse de glucoză, iar excesul de energie acumulat sub formă de grăsime va rămâne stocat în organism, mai mult sau mai puțin la vedere. Presupun că nu acesta este scopul tău 🙂 .

Concluzii

Daca ajungi să îți cunoști foarte bine propriul corp și felul în care reacționează, vei reuși cu siguranță să folosești energia provenită din calorii așa cum dorești şi asta va duce la eficientizarea antrenamentului la sală, cât și la îmbunătățirea compoziției corporale. Până la urmă despre asta vorbim, nu?

Spor la lucru!

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


has been added to your cart.
Checkout