Ce știți și ce nu, despre…consumul de cafea?
Studii științifice recente asupra consumului de cafea, arată că acesta ar putea fi corelat cu o descreștere a mortalității provocate de bolile cardiovasculare și neurologice, diabet de tip II și de asemenea cancer endometric și hepatic, printre altele.
O altă recenzie despre consumul de cafea și efectele sale asupra sistemului imunitar, precum și asupra mecanismului de declanșare al celor mai relevante maladii imune, a arătat că:
– Consumul de cafea are o acțiune imunomodulatoare (care actioneaza la nivelul sistemului imunitar, stimulandu-l) și de asemenea s-a demonstrat că induce o stare antiinflamatoare.
– Consumul de cafea se pare că exercită un rol protector impotriva sclerozei multiple, colangitei sclerozante primare și colitei ulcerative.
– Bolnavii de scleroză multiplă ar putea să beneficieze de pe urma consumului de cafea datorită faptului că atenuează progresul bolii.
– Pacienții suferinzi de boala Hashimoto și care sunt pe tratament cu levothyroxină, ar trebui să evite consumul de cafea, datorită faptului că poate interfera prin diminuarea absorbției acestui medicament.
– În cazul celor bolnavi de artrită reumatoidă și care se tratează cu methotrexat, de asemenea se recomandă evitarea consumului de cafea, întrucât s-a demonstrat că aceasta reduce eficacitatea medicamentului.
– Pacienții celiaci (cei ce nu tolerează glutenul – termen cumulativ, inexact definit, pentru diferite componente proteice, de origine vegetală, prezent în cereale.) care prezintă semne clinice de boală și care țin dietă gluten-free, ar putea beneficia de o imbunătățire a stării de disconfort și o atenuare a semnelor clinice dacă înlocuiesc cafeaua cotidiană cu mixuri procesate (mai puțin reactive la peptidele anti-gliadin) cum ar fi cafeaua espresso. [NU PRODUSELE INSTANT]
Referințe:
Coffee and autoimmunity: More than a mere hot beverage!
Sharif K, Watad A, Bragazzi NL, Adawi M, Amital H, Shoenfeld Y. Autoimmun Rev. 2017 May 4. pii: S1568-9972(17)30127-1. doi: 10.1016/j.autrev.2017.05.007. [PMID:28479483]
Lasă un răspuns