FITNESS | Să începem să ne antrenăm din nou în natură.

FITNESS | Să începem să ne antrenăm din nou în natură.

Epoca specializării şi a mecanizării ne-a furat multora dintre noi diversitatea din domenii esenţiale ale vieţii. Bineînţeles că nu a scăpat nici domeniul fitnesului.

Exerciţiile fizice sunt chiar un bun exemplu: alergatul pe bandă nu se compară cu alergatul în pădure. Flotările pe bancă nu vor avea niciodată un efect comparabil cu cel al împinsului de la piept cu haltera din stând, iar roata aia pentru muşchii abdominali nu merită cei 50 de lei cu tot cu livrare. De ce? Pentru că toate aceste invenţii izolează grupele de muşchi.

Exerciţiile s-au schimbat din cele care lucrau întreg corpul în mişcări care izolează muşchii folosind aparate statice în sălile de fitness. Ai văzut vreodată tipi cu pectoralii masivi, dar care dacă îi rogi să te ajute să muţi mobila din casă sau să împingi maşina, se vaită de dureri de spate şi de picioare? Cam despre asta e vorba…

Să începem să ne antrenăm din nou în natură.

Să începem să ne antrenăm din nou în natură

E bine dacă îţi doreşti doar anumiţi muşchi puternici, dar, dacă vrei să fii sănătos fizic, va trebui să îţi expui corpul la varietatea, ineditul şi diversitatea pe care ni le oferă natura. Exerciţiul fizic înseamnă ceea ce făceau oamenii acum 10000 de ani. Aruncau bolovani, se urcau în copaci, îşi ţineau echilibru pe buşteni şi făceau activităţi care să le solicite mintea şi corpul în acelaşi timp.

Cam acelaşi lucru cu ceea ce fac copiii la locurile de joacă. Ei nu au învăţat niciun exerciţiu de întreţinere. Ei aleargă, sar, se agaţă de bare, se luptă şi se târăsc în patru labe. Fac toate aceste lucruri din instinct. Ar trebui să începem să învăţăm mai multe de la copii şi chiar să ni-i facem prieteni.

 

Când devenim adulţi, descoperim banda de alergat şi bicicleta eliptică şi repetăm la nesfârşit aceleaşi trei sau patru mişcări. Eventual ne mai uităm la un film pe telefon sau ascultăm muzică în timp ce facem asta.

Izolarea cauzată de aceste dispozitive şi facilităţi moderne nu fac altceva decât să cauzeze un efect de platou. E timpul să ne întoarcem din nou în natură.

Citeşte şi: Exerciţii funcţionale vs Exerciţii izolate.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.