NUTRIŢIE | Vitaminele şi mineralele importante pentru sportivi

vitamine si minerale

NUTRIŢIE | Vitaminele şi mineralele importante pentru sportivi

Care sunt vitaminele și mineralele de favorizat în momentul în care practicăm în mod regulat o activitate sportivă? În ce alimente le putem regăsi și ce beneficii ne aduc? Aflaţi răspunsul în acest articol.

Nevoile sportivului în ceea ce privește vitaminele

În general, vitaminele au drept rol protejarea celulelor mușchilor în timpul efortului și optimizarea fazei de refacere. Sportivii care practică exerciții intense și prelungite, repetate frecvent au nevoie de vitamina C și de vitamine din grupa B.

Citiţi articolul: Vitamina C – Miracolul Antioxidant – Hormonul Antistres

Aceste nevoi pot fi acoperite de o alimentație potrivită, bogată în fructe și cereale. Pentru cei care practică sport de anduranță și ingerează cantități mari de glucide recomandăm prudența. Aceștia trebuie să consume în egală măsură și cantități suficiente de alimente bogate în vitaminele B, C, E, beta-caroten, prezente în fructe, legume, cereale și carne.

Persoanele care practică sporturi de forță și care consumă mari cantități de proteine pentru a câștiga masă musculară trebuie să se asigure de faptul că ingeră o cantitate suficientă de vitamine B6, C, E şi beta-caroten.

Oricare ar fi sportul pe care îl practici, nevoile vitaminice sunt similare în cadrul unei nutriții sportive potrivite și o alimentație potrivită este cheia pentru a evita carenţele.

Sărurile minerale

Sărurile minerale intră în compoziția oaselor și sunt indispensabile contracției mușchilor și funcționării sistemului nervos. Mineralele importante pentru practica sportivă sunt sodiul, potasiul, calciul, magneziul și mai ales fierul.

vitamine si minerale
saruri minerale

 

Fierul

Acesta este prezent într-o cantitate mică în organism. Este un oligo-element mineral care se regăsește în hemoglobină (proteina globulelor roșii care vehiculează oxigenul de la plămâni până în fiecare celulă în parte) și în mioglobină (proteina responsabilă pentru oxigenarea mușchilor). O carență de fier se dovedește a fi catastrofică pentru sportiv deoarece provoacă o stare de oboseală permanentă.

Potasiul și sodiul

Potasiul și sodiul acționează în strânsă colaborare pentru a menține echilbrul acido-bazic al corpului și al fluidelor. Potasiul controlează nivelul de fluide și PH-ul în interiorul celulelor. În timp ce sodiul face același lucru în exteriorul celulelor. Potasiul este esențial și în transmitarea impulsiunilor nervoase, la contracția musculară, inclusiv cel al mușchiului cardiac. Participă și la buna funcționare a rinichilor și al glanderor suprarenale. Sodiul joacă un rol important în hidratarea celulelor. Aceste două minerale se pot elimina ușor prin transpirație. Trebuie să te asiguri că, consumi suficiente băuturi care conțin sodiu și potasiu. Mai ales în timpul unui efort prelungit în aer liber.

Clorul

Clorul este prezent în abundență în organism. Misiunea sa principală este aceea de a menține presiunea osmotică în celule. Joacă în egală măsură  un rol important în formarea sucurilor gastrice din stomac. Însă și în ceea ce privește lichidul care înconjoară creierul precum și în transportul dioxodul de carbon în sânge. Consumul unor alimente nu foarte sărate este de ajuns pentru a împiedica orice carență.

Calciul

Calciul este în principal cunoscut pentru rolul său în construcția osoasă.

Magneziul

Acesta are un rol important în numeroase reacții enzimatice (peste 150), intervenind asupra mecanismului de funcționare al mai multor enzime. Magneziul se regăsește în legumele verzi, cereale integrale, oleaginoase, legume uscate sau ciocolată.

Pentru a rezuma, o alimentație echilibrată și variată este necesară pentru a beneficia de toate vitaminele și mineralele indispensabile practicării sportului.

Dacă sunteţi în căutarea unui supliment alimentar care să asigure toţi nutrienţii de care corpul dumneavoastră are nevoie, Quinton Hipertonic este soluţia potrivită. Doar plasma Quinton Hipertonic furnizează organismului tău 78 de electroliți și oligoelemente, inclusiv sodiu, clor, magneziu, potasiu și zinc în proporții perfecte de care celulele tale au nevoie pentru a funcţiona eficient. Îmbunătățește absorbția nutrienților la nivel celular pentru a umple depozitele de glicogen și aminoacizii pentru a micşora timpul de refacere şi a asigura o performanță îmbunătățită.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


has been added to your cart.
Checkout