NUTRIŢIE | Avocado – un fruct minune.

avocado un fruct minune

NUTRIŢIE | Avocado – un fruct minune.

Avocado-ul este fructul unui arbore originar din Mexic şi este considerat un fruct minune, unul din marile daruri ale naturii.

La nivel nutrițional, avocado are 322 de calorii și 29g de materie grasă. Este de 10-20 de ori mai gras decât orice alt produs din aceeași categorie nutrițională.

O porție de 100g de avocado:

  • 160 de calorii;
  • 15g de grăsime (din care 2g de grăsime saturată);
  • 9g de glucide (din care 7g de fibre);
  • 2g de proteine;

 

Care sunt beneficiile oferite de fructul de avocado?

Este bogat în lipide

Avocado reprezintă un fruct interesant deoarece este bogat în lipide bune, benefice sănătății cardiovasculare. Are un conținut bogat și de acizi grași mono-nesaturați care joacă un rol deosebit de important în diminuarea colesterolului rău. Datorită celor 8g de acid oleic este menținut un nivel corect de colesterol în sânge. O mică particularitate – avocado este singurul fruct-legumă care conține materii grase.

Inhibă apetitul

Acidul oleic (un corp gras prezent în avocado) activează senzația de sațietate și permite reducerea senzației de foame. Ceea ce înseamnă că nu trebuie să elimini avocado din alimentația ta dacă ții la siluetă.

Este bogat în fibre

Avocado este bogat în fibre (3,4g de fibre) ceea ce permite o mai bună digestie și un mai bun tranzit intestinal. Are un efect regulator reducând încetinirea tranzitului (constipație) și controlând accelerarea acestuia (diaree). În plus, reducând viteza de digestie, avocado permite optimizarea senzației de sațietate.

Reglează nivelul de zahăr din sânge

Fibrele conținute de avocado permit stabilirea nivelului de zahăr sanguin. Avocado, bogat în vitamina K, diminuează riscurile de apariție a diabetului. Această vitamină posedă numeroase alte funcții precum cea de coagulare a sângelui și a formării oaselor.

Bogat în vitamine și minerale

Avocado este bogat în vitaminele din complexul B (B, B2, B3, B5, B6, B9), C (7,5 mg pe porție de jumătate de avocado), E (2,36 mg/100g) dar și:

  • magneziu – permite construirea proteinelor de către corp și buna funcționare a sistemului imunitar;
  • fier – permite transportul oxigenului în sânge;
  • zinc – este esențial pentru eliberarea de insulină și pentru cicatrizare;
  • fosfor – este un constituent al membranelor celulare și permite creșterea și regenerarea țesuturilor;
  • mangan – facilitează numeroase funcții ale organismului;

Bogat în potasiu

Avocado conține mai mult potasiu decât bananele. O porție de 100 de grame de avocado furnizează în jur de 485g de potasiu în timp ce aceeași cantitate de banane furnizează în jur de 385g de potasiu. Un lucru care lasă de gândit. Potasiul favorizează digestia și permite menținerea echilibrului PH-ului sanguin.

Face pielea mai frumoasă

Avocado este un aliat de preț al pielii noastre. Hrănitor, hidratant, uleiul său este adesea utilizat în cosmetică pentru a trata pielea uscată sau deshidratată. Însă, este în egală măsură un hidratant bun pentru păr. Repară părul casant și favorizează creșterea acestuia.

Bun pentru vedere și împotriva îmbătrânirii

Datorită bogăției în luteină, avocado menține vederea în stare bună și luptă împotriva degeneresenței maculare legate de vârstă. Avocado este un excelent antioxidant, datorită conținutului de vitamina E.

Cum se consumă avocado?

De obicei crud, în salată sau guacamole. Este important să îl consumi cu puțin suc de lămâie pentru a evita oxidarea sa. Pentru a se coace este de ajuns să îl ții la temperatura camerei sau să îl pui alături de alte fructe care produc etilen (gaz care favorizează maturarea).

Tu il consumi?

Citeşte şi celelalte articole despre NUTRIŢIE.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


has been added to your cart.
Checkout