NUTRIŢIE | Dietele sunt nasoale! De ce nu funcţionează planurile alimentare?

planurile alimentare

NUTRIŢIE | Dietele sunt nasoale! De ce nu funcţionează planurile alimentare?

De ce nu funcţionează planurile alimentare?

Nutriție, dietă, gym, sport, regim alimentar, proteine, glucide, lipide, vitamine şi minerale. Ce vă spun ceva acești termeni?
Aţi auzit cunoscuți sau membri ai familiei vorbind despre cure de slăbire? Probabil că da.
Dar de la a cocheta cu ideea, până la a concretiza o acțiune, este o cale de urmat.
Câți dintre ei au reușit să o ducă până la capăt? Sau câți dintre ei nu au revenit la greutatea de la care au plecat, după un interval de 6 luni – 1 an?

Primul lucru la care se gândește o persoană care se consideră supraponderală, este cum să slăbească foarte repede, în loc să abordeze o strategie de schimbare a felului de a mânca. Nu se gândește că regimurile alimentare sunt dificil de respectat, sunt generatoare de stress, iar procentajul celor care încep și renunță pe parcurs este destul de mare. Considerați că este o soluție bună slăbirea rapidă? Aș zice că nu.

În loc să iți supui organismul la suplicii, chinuri prin înfometare, pierderi de minerale, apă și electroliți mai bine te informezi corect și pleci la drum cu un bagaj consistent de informație, dar și cu idei foarte clare despre ceea ce înseamnă și cum ar trebui să procedezi pentru a-ți schimba alimentația. De evitat pilulele ”minune” pentru slabit și curele despre care auziți că sunt găselnița vieții și că topesc 20 de kilograme intr-o lună.

De asemenea, dacă te ”hrănești” cu supă de varză timp de o lună, nu numai că vei avea repulsie 10 ani față de aceasta, dar îți vei demineraliza organismul și îl vei stresa îngrozitor. Și riști ca echilibrul tău electrolitic și cel acido-bazic să devină ”varză”, de asemenea.

DE REȚINUT – Atenția pe care o acordăm nutriției și modului de a mânca este la fel de importantă precum igiena personală. Nu neglijați acest aspect! Este important să nu renunțăm la proteine, indiferent de ce dietă sau regim alimentar adoptăm!

Proteinele sunt folosite în organism nu numai pentru biosinteza proteinelor tisulare sau înlocuirea celor distruse, ci şi pentru biosinteza unor compuşi azotaţi neproteici (baze purinice şi pirimidinice, constituenţi ai nucleoproteinelor, creatinei, colinei).

Rolurile proteinelor în organism sunt următoarele:
– Rol structural – sunt componente ale tuturor celulelor, fiind necesare creşterii şi refacerii ţesuturilor.
– Rol funcţional – în desfăşurarea proceselor metabolice. Sunt componente structurale ale diverselor enzime şi hormoni. Pot îndeplini funcţii specifice (anticorpi).
– Rol fizico-chimic – prin caracterul lor amfoter şi coloidal participă la reglarea presiunii osmotice şi menţinerea echilibrului acido-bazic.
– Rol energetic – evidenţiat prin degradarea compuşilor rezultaţi din transformarea lor, până la etapa finală de CO2 şi H2O.

“Voi primi un plan alimentar?”

Această întrebare o primim frecvent de la oamenii care ne solicită şedintele de coaching nutriţional.

Răspunul: Nu, noi nu facem planuri alimentare.

Tocmai pentru faptul că planurile alimentare au devenit niște prescripții, ele nu funcționează întotdeauna așa cum ne așteptăm. Instructorii de fitness și nutriționiștii sunt solicitaţi des să creeze planuri alimentare. Clienții lor se așteaptă să le primească. Din păcate…

De cele mai multe ori, planurile alimentare nu funcționează.

Să facem un scenariu și un exercițiu de imaginație:

Urmează acest plan alimentar!
Mănâncă aceste alimente, în aceste cantități, la aceste ore!

Respectă totul cu strictețe!

Mic dejun – 7:30
omletă din 3 ouă
1 ceașcă de legume
1 bucată de toast din cereale integrale
1 ceașcă de cafea
1 pahar cu apă

Gustarea – ora 10:00
1 baton proteic
1 un pumn de nuci

Prânz – 12:30pm
115 grame de carne de pui
2 cești de salată
1 pumn de semințe de floarea soarelui crude
1 pahar cu apă

Masa de după antrenament – 4:30pm
300 ml de supliment proteic din zer diluat cu apă
1/2 ceașcă de fructe
1 linguriță de ulei de somon (omega 3)
400 ml de apă

Cina – 7:00pm
120 g carne la grătar
1 cană de legume fierte
1 cartof fiert
1 pahar de apă

Pare totul în regulă. Ai la dispoziție un plan alimentar echilibrat aşa cum ţi-ai dorit.
Din nefericire acest plan alimentar este rigid și din acest motiv pentru unii va fi greu de respectat.

Scenariul 1: Nu urmezi planul alimentar.

Oricât de entuziasmat ai fi pentru că ți s-a dat o soluție la problema ta, după ce începi dieta, te lovești de diverse și realizezi că de fapt este cam nasol.
E ceva normal. Dar dacă nu ai destul timp la dispoziție, sau pe cineva care să te ajute să urmezi acest plan, ajungi la concluzia că nu este aşa simplu cum îți imaginai.
Oamenii fiind mereu ocupați cu jobul, cu copiii, cu treburile casnice, au în permanență alte priorități. Iar acuma constată că au nevoie de timp în plus pentru a fierbe legume, pentru a prepara diverse feluri de hrană și pentru a măsura cantități de alimente. Pfff…

Printre priorități mai intervin și lucruri neprevăzute. La serviciu ți se cere să stai peste program, ți se îmbolnăvește copilul, este onomastica unei prietene… și constați că planul tău alimentar arată foarte bine scris pe foaie, dar nu îl poți respecta din diverse considerente.
Asta înseamnă că nu vei avea rezultatele pe care le așteptai, iar acest fapt generează frustrare.

Scenariul 2: Respecți planul cu strictețe.

Planurile alimentare (dietele) sunt soluții temporare.
Sunt concepute pentru a ajuta anumite persoane să atingă un anumit scop într-un interval scurt de timp, precum pierderea a câteva kilograme înaintea unui eveniment, obişnuirea diabeticilor cu hrana hipoglucidică, sau pregătirea sportivilor înainte de competiții.

Organismul uman se poate adapta la o alimentație strictă pe o perioadă scurtă de timp. Dar menținând o alimentație rigidă pentru prea multă vreme, la un moment dat vor apărea și consecințele: dereglări hormonale, metabolice sau mentale.

Scenariul 3: Urmezi dieta pentru o scurtă perioadă de timp.

Poți avea rezultate pe scurte perioade de timp (sau nu) și îți dai seama că acest tip de alimentație nu este pentru tine. Motivele pentru care dietele eșuează lamentabil sunt diverse. Unul dintre acestea ar fi că noțiunile despre nutrienți și nutriție nu sunt înțelese pe deplin de către oamenii obișnuiți, ei le percep ca pe niște rețete de farmacie. Și este normal să fie așa pentru o persoană care a mâncat toată viața haotic. I se va părea extrem de frustrant să adopte această nouă alimentație plină de restricții. Gen: ”Cum adică să mănânc eu piept de pui simplu, fără cartofi prăjiți, maioneză și ketchup?”. Păi nu?

Pentru un atlet sau un culturist, lucrurile stau cu totul altfel. Întrucât aceștia își câștigă existența din sport și gym, o alimentație dezechilibrată sau haotică ar însemna reducerea performanțelor.

Trebuie doar să te gândești la modul în care mănânci acum și cum ai putea să îl îmbunătăţeşti.

Dacă ți-ai pus în gând să mănânci sănătos, atunci trebuie să începi să gândești ca atare. Schimbă abordarea și felul în care gândeşti despre hrana noastră cea de toate zilele. Mâncarea pe care o mâncăm nu are numai caracteristicile gust și miros… are şi o valoare energetică, este constituită din nutrienți, iar aceștia pot fi  proteine, lipide, glucide.  De asemenea hrana conține vitamine și minerale, care asigură buna funcționare a organismului. Dacă alimentele pe care le consumăm au o valoare energetică slabă sau conținut sărac în vitamine și minerale, atunci organismul nostru nu va funcționa la parametri optimi.

De asemenea, nu mai este timp de mofturi. Fițăreala este demult apusă iar afirmațiile de genul ”eu așa ceva nu consum; aia nu imi place; aia imi place mai mult sau mai puțin decât cealaltă” ar trebui să le spunem din ce în ce mai rar. Gândește-te la ceea ce mănânci! Fii ceea ce mănânci, dar alege calitatea!

O dietă chiar nu înseamnă să cântărești tot ce mănânci, sau să numeri migdalele pe care urmează să le mănânci hidratate în dimineața care urmează. Nu-ți va cere nimeni să schimbi alimentația cu produse de pe planeta Marte, ci să găsești felul de a mânca care ți se potrivește, cu cantitățile și nutrienții pe care deja îi cunoști, în combinația și în cantitățile care ți se potrivesc. Până la urmă o faci pentru tine iar o schimbare mare vine după mai multe schimbări mici.

Atunci când începi un regim alimentar, încearcă să ai așteptări realizabile și în niciun caz nu te aștepta să slăbești brusc sau rapid. Organismul uman are  nevoie de timp pentru a se adapta noilor parametri, iar schimbările bruște de orice fel sunt generatoare de stres.

Priviți dieta ca pe un joc, nu ca pe un chin!

Atunci când jucăm, putem câștiga, sau nu. Gândiți-vă la alimentele pe care le consumați ca la ingredientele unei alimentații echilibrate și calitative! Importanța cea mai mare nu trebuie acordată exclusiv gustului, ci și compoziției ingredientelor și felului de preparare. Important este:
• ce mănânci
• cum mănânci

Un atu important îl au cei care își pregătesc singuri de mâncare, pentru că își pot imbunătăți rețetele a ceea ce prepară și pot doza ingredientele după bunul plac, comparativ cu cei care preferă să servească alimentele gata preparate și procesate.
Tu în ce categorie te situezi?

De reținut: nu îţi cere nimeni să ai alimentația perfectă sau să fii master chef în bucătărie.
Dar este foarte indicat să știi ce mănânci și ceea conține!

Spor la treabă!

 

Citeşte şi articolele:

https://www.zonadesport.ro/cea-mai-eficienta-metoda-de-masurare-a-portiilor/.

https://www.zonadesport.ro/dieta-transformata-in-stil-de-viata/

 

 

 

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


has been added to your cart.
Checkout