Fotbal Juvenil | Performanţa la sectorul juvenil

Fotbal Juvenil | Performanţa la sectorul juvenil

” – Copilul meu are 8 ani şi joacă fotbal de performanţă. În pauzele meciurilor bea apă minerală, înainte de meciuri mănâncă corn cu ciocolată sau şampanie ca să prindă energie, seara înainte de culcare se relaxează cu ochii în tabletă până la 12 noaptea, iar băutura lui preferată este Sprite-ul. N-are voie cola”

“Iubeşte mult fotbalul dar nu vrea să meargă la antrenament decât cu maşina ca să nu obosească şi să poată da randament maxim. În timpul antrenamentului sunt cu ochii pe el ca să îl urmăresc ce face, eventual să îl mai cert când nu e atent. Când plouă afară sau e frig nu-l aduc la antrenament ca să nu se îmbolnăvească şi să rateze meciurile. Câteodată uit să îi pun echipamentul în geantă şi îşi dă seama abia când ajunge la teren. Îi spune antrenorului că mama e de vină şi nu e nicio problemă. Lipseşte uneori de la meciuri când doarme la vreun prieten şi se joacă toată noaptea pe play station şi îi e greu să se trezească dimineaţa. În rest e foarte implicat şi îşi doreşte foarte mult.

“Este foarte ascultător şi disciplinat(dresat). Nu iese din cuvântul antrenorului. Când îî spune să paseze, pasează, când îi spune să şuteze, şutează. Şi noi părinţii strigăm în acelaşi timp cu antrenorul ca să fim siguri că aude ce trebuie să facă. Câteodată face de capul lui şi ia câte o decizie care se dovedeşte mai inspirată decât îndemnul antrenorului. Ne minunăm şi noi dar asta nu se întâmplă prea des”

“La fiecare turneu la care participăm ne clasăm pe podium. Avem podul casei plin de diplome, cupe şi medalii. Avem cel mai tare antrenor şi cea mai talentată echipă. Câştigăm chiar şi turnee internaţionale. Se întâmplă des să fim dezavantajaţi de arbitru dar avem grijă să-l facem cu ou şi cu oţet.”

“Idolul lui este Cristiano Ronaldo. Are ghete CR7 ultimul model şi cercel în ureche. O să-şi facă chiar şi un tatuaj.”

………………………………………………………………………………………………………….

Aud atât de des cuvântul acesta (performanţă) în sectorul juvenil încât a început să mă deranjeze la urechi.

Ce înseamnă performanţă oameni buni? Dacă copiii de 7-8 ani fac sport de performanţă, ăia din Şampion League ce mai fac? Dacă la vârste mici fac “performanţă” la 18-20 de ani, când trebuie să performeze cu adevărat ce vor face? Cel mai probabil nu vor mai dori să audă de sport.

La o simplă căutare a cuvântului performanţă search-ul din Google îţi oferă generos peste 44 de milioane de rezultate, iar la o căutare mai „rafinată”, de tipul: „ce este performanţa?” vom avea prilejul să căutăm în peste 14 milioane de rezultate.

Am extras pentru voi câteva păreri (niciuna concludentă din punctul meu de vedere). Performanţa este:
„Să realizăm ceea ce ne-am propus, să facem progrese pentru a ajunge acolo unde ne dorim”
„Ascedenţa şi evoluţia pe care le obţinem într-un anumit domeniu sau într-o anumită activitate”
„Rezultatul atingerii obiectivelor în urma unui sistem organizat de lucru.”
„Acel final care se obţine prin multă muncă, iar totul se bazează pe tine.”

Sportul a evoluat foarte mult. Dacă înainte fotbalul se juca cum spun unii, “cu fesul în cap şi mărul în buzunar”, deşi nu cred că este aşa, să performezi în ziua de astăzi înseamnă să atingi limita dintre supravieţuire şi moarte. Sună periculos dar asta înseamnă performanţă. Să fii cea mai bună versiunea a ta în cele mai întunecate momente posibile. Să depăşeşti obstacolele cu capul înainte. Să începi să cânţi când eşti în noroi până la gât. Să nu te retragi din faţa rechinului. Să îţi ascunzi temerile, emoţiile şi gândurile negative şi dacă rechinul, dornic de o gustare, se repede spre tine, adună-ţi toate puterile şi loveşte-l direct între ochi– se va întoarce şi se va îndepărta de tine.

Sunt mulţi rechini pe lume. Dacă îţi propui performanţa va trebui să te descurci cu ei.
Nu poţi face performanţă fără voinţă, rezistenţă şi o inimă mare. Doar aşa poţi atinge performanţa. Câţi fac cu adevărat cunoştinţă cu ea?

0,012 %

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *