FOTBAL JUVENIL | “Daunele necunoscute” provocate de pe marginea terenului de joc

Daunele necunoscute

FOTBAL JUVENIL | “Daunele necunoscute” provocate de pe marginea terenului de joc

Daunele provocate de pe marginea terenului de joc

În fiecare sfârşit de săptămână, milioane de părinți, copii și antrenori din întreaga lume sunt pregătiţi pentru “ziua meciului”.  Foarte mulţi urmează această rutină fără să aibă o perspectivă de ansamblu asupra acestui obicei. Atât părinţii cât şi antrenorii sunt bine intenţionaţi, încercând să-şi susţină echipa şi copiii. Totuşi, ei nu îşi dau seama de daunele pe care le pot provoca supraimplicându-se înainte şi după meci, dar mai cu seamă în timpul meciului.

 

În această dimineață, am efectuat un mic experiment la un meci de fotbal la categoria sub 8 ani. Am adunat numărul indicaţiilor tactice strigate de pe margine atât de părinţi, cât şi de antrenor. Au fost 134 la număr în 40 de minute de joc şi majoritatea au fost instrucţiuni negative.

Să ne imaginăm, ca adulţi, cum ar fi ca atunci când suntem angajaţi într-o sarcină să primim instrucţiuni, majoritatea contradictorii, timp de câteva minute.

Cred că nu numai că am face eforturi serioase să ne concentrăm, dar ne-am strădui şi să luăm deciziile corecte.

Gândiţi-vă ce este în mintea unui copil implicat într-o acţiune sportivă.

Dacă părinții și antrenorii nu sunt conștienți de daunele pe care le provoacă prin direcționarea jocului și prin strigarea unor instrucțiuni tactice de pe linia de margine, sper ca acest articol să îi facă să reflecteze puţin.

Prinşi în euforia şi emoţiile jocului, mulţi părinţi şi antrenori cred şi simt că îi ajută şi sprijină pe copii dându-le instrucţiuni tehnice şi tactice. Deşi acest lucru poate fi util pe termen scurt, pe termen lung are implicaţii majore asupra copiilor:

  1. Reduce abilitățile de rezolvare a problemelor

  2. Scade abilitățile de luare a deciziilor

  3. Reduce creativitatea jucatorilor tineri

  4. Reduce bucuria copilului de a juca

  5. Creşte presiunea asupra copilului

  6. Creşte anxietatea

  7. Îl împiedică pe copil să îşi dezvolte abilităţile de viaţă

  8. Scade abilitatea copilului de a se descurca independent (mai ales dacă părintele și antrenorul nu sunt în jur)

Ținând cont de toate acestea, este important să înţelegem modul în care toate acestea sunt legate de comportamentul nostru, în calitate de părinte sau antrenor.

Believeperform.com ne dă o imagine vizuală foarte puternică:

Mesaj către părinţi:

Daţi instrucţiuni tactice de pe margine?

Dacă răspunsul este “DA”, atunci opriţi-vă acum!

Vă pot auzi deja justificând de ce, pentru că şi eu aş face la fel. Şi eu sunt la fel ca voi. Vreau să îndrept greşelile făcute de copilul meu. Vreau ca el să dea gol. Vreau ca el să câştige şi să se bucure de victorie. Vreau să-l scap de durerea înfrângerii. Vreau să ştie că sunt alături de el, că îl iubesc şi că sunt cel mai mare fan al lui.

Dar, lăsaţi-mă să vă întreb:

Credeţi că asta ajută?

Nu ajută!

Este foarte simplu. Ţipând şi dând indicaţii tactice de pe margine nu este deloc bine. Nu ajută pe nimeni.

[continuarea articolului după acest video  😀 ]

Dad Pushes Son Into A Save 😂😂

When your Dad is also your goalkeeping coach… 😂😂

Publicată de SPORTbible pe Joi, 8 noiembrie 2018

 

Mesaj către antrenori:

Totuşi, poate exista un pic de flexibilitate la cele spuse mai sus, dacă încurajaţi echipa şi jucătorii, dar această abordare trebuie să fie foarte bine măsurată.

Mai mulţi părinţi ne-au comunicat faptul ca li s-au dat indicaţii specifice, în trecut, de către reprezentanţii cluburilor unde au avut copiii înscrişi, despre cum să se comporte şi ce să spună în calitate de spectatori, însă ulterior au văzut un comportament opus la antrenor sau cei de pe banca tehnică. Antrenorii trebuie să fie modele de urmat pentru părinți și să contribuie la crearea unui mediu potrivit pentru dezvoltarea copiilor şi cu siguranţă părinţii îi vor urma.

Doar cu un sprijin pozitiv de pe margine putem recâştiga controlul asupra unui mediu proprice dezvoltării copiilor. În momentul de faţă acest climat propice este în mare pericol şi scăpat total de sub control. În climatul actual, singurele persoane care au de suferit pe termen lung sunt cele pe care le iubim şi cărora le dorim tot binele din lume, copiii noştri. 

Citeşte şi articolul: Concluziile unui tată de copil fotbalist

 

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *